FBI vrea acces la informatiile Facebook si Google+

de: Alexandru Puiu
07 05. 2012

Intr-o perioada in care o mare parte din informatiile noastre se salveaza in cloud si securitatea datelor este una dintre cele mai importante probleme, pericolul de a fi supravegheati e mai mare decat ne-am fi asteptat.

Chiar daca si in Romania traim cu frica faptului ca ne sunt telefoanele interceptate, in SUA se pare ca situatia este un pic mai grava, cu institutii precum FBI. Marea problema este ca acelasi principiu al ascultarii telefoanelor, pe motive justificate sau nu prea, nu este foarte usor aplicabil in secolul internetului pe giganti precum Facebook sau Google+.

FBI vrea sa remedieze o lege din 1994, intititulata Communications Assistance for Law Enforcement Act, care reglementa accesul autoritatilor la conversatii telefonice, dar care nu include si detalii referitoare la informatiile stocate in retelele sociale. Un reportaj al celor de la CNET detaliaza cererea Biroului Federal de Investigatii. Rezultatul?

Modificarea legii ar duce la obligarea site-urilor de socializare cu o baza mare de utilizatori sa implementeze un backdoor pentru accesul agentilor federali.

In teorie, partea de supraveghere ar necesita un ordin judecatoresc. Totusi, din pacate, operatorii de telefonie beneficiaza deja de imunitate cand instaleaza ascultari de telefoane fara ordin judecatoresc, prin urmare sunt mari sanse ca Facebook sau Google+ sa beneficieze de aceleasi reguli.

De partea cealalta a baricadei, grupuri de avocati si organizatii precum Electronic Frontier Foundation sau companii ca Apple deja fac lobby impotriva extinderii mediilor de comunicatii specificate in legea CALEA. Aparent, sunt vizate si aplicatii de videochat precum FaceTime sau Skype in noul proiect FBI.

Desi nu a confirmat informatiile mentionate mai sus, FBI a atras atentia asupra faptului ca in universul online „circula pe intuneric” si nu poate supraveghea activitatile ilegale.